menu
Word Lid
20 Jaar geleden: Grote Prijs van Neeroeteren!

De tijd vliegt. Exact 20 jaar geleden was Neeroeteren even het centrum van de wereld. Of toch van de motorcrosswereld. Toen vond namelijk op het gerenommeerde circuit van de Kiezelgroeve de eerste, en jammer genoeg ook laatste, grote prijs in de hoogste klasse van het motorcross plaats.

Het laatste weekend van juni 2004 zakten bijna 20.000 fans van over de hele wereld af naar ons mooie Kempische dorpje. Ze waren er getuige van een prachtig duel tussen lokale held Stefan Everts en de Fransman Michael Pichon. Er werd gereden op het scherpst van de snee in een kolkende kiezelgroeve. Jammer voor de Neeroeterse fans was dat Stefan een foutje maakte in de eerste reeks waardoor hij er niet in slaagde de Fransman te kloppen. In de tweede reeks zette hij wel de puntjes op de ‘i’ en won hij overtuigend. Voor de GP overwinning zelf kwam hij net te kort, want die ging naar Pichon. Stefan werd tweede. Op het derde schavotje stond ook een talentvolle Vlaamse knaap die luisterde naar de naam Steve Ramon. Het waren dé grote jaren van het Vlaamse motorcross en zonder twijfel hét jaar van MC MAASLAND Neeroeteren.

Motorcross maakte Neeroeteren wereldberoemd

Het was in 2004 dan ook een absolute top organisatie waar we met fierheid op moeten terugkijken. Dat ‘wij’ zoiets groots konden organiseren? Dat mag niet vergeten worden! Een heel dorp dat een heel wekend meeleeft? Onvergetelijk! Hét grootste motorcrossevenement ter wereld naar hier halen, en dan ook nog eens iemand uit eigen dorp hebben die wereldkampioen kan worden? Dat moest je meegemaakt hebben. Wie de beelden nog eens wil terugzien van wat Neeroeteren eens was, raden we aan om eens op deze link te klikken voor de eerste reeks en dan op op deze link voor de tweede reeks. U zal zelf zien hoeveel mensen er toen kwamen opdagen en wat voor een sfeer dat met zich meebracht. Neeroeteren kreeg toen persaandacht van over heel de wereld. Geen enkel toeristisch budget zorgde ooit voor meer publiciteit voor onze gemeente dan het motorcross!

50 jaar motorcross in Neeroeteren!

2004 was een bijzonder jaar voor de Neeroeterse motorcrossclub MC MAASLAND. Dat jaar was het 50 jaar geleden dat de eerste echte wedstrijden gehouden werden in Neeroeteren. Ter ere daarvan werden er dat jaar 3 grote wedstrijden georganiseerd in de kiezelgroeve. Begonnen werd er met de traditionele Paastrofee op zondag 11 april 2004. Dé Neeroeterse klassieker! Dorpsfeest met altijd veel grote namen aan de start. In juni volgde er dan de GP MX1. Afgesloten werd het jaar met de GP zijspannen op 05 september. Stuk voor stuk toporganisaties die toonden dat wij in Neeroeteren met een club van wereldklasse zaten. En ja, ook met een voorzitter van wereldformaat. Jef Schrijvers zaliger mag wat ons betreft gerust mee een standbeeld krijgen naast Stefan Everts voor wat hij onze gemeente geschonken heeft. En vooral ook voor de mens die hij was.

Zoveel verloren gegaan…

Vandaag bestaat MC MAASLAND nog steeds. Het is alleen een club zonder vast terrein, zoals Vlaanderen bijna een land zonder motorcrossterreinen geworden is. We hebben ons laten vertellen dat ze momenteel nog een 20-tal competitiepiloten in hun gelederen hebben. Dat is veel, maar nog maar een schim van wat ooit zonder twijfel een van ’s werelds grootste clubs was. Een van ’s werelds beste clubs was. Dat wij als politieke partij u hieraan herinneren is ook omdat we niet willen dat u vergeet hoe het onze motorcrossers uiteindelijk vergaan is. Ze werden namelijk toen al verguisd door een bepaalde politieke kliek op het Maaseiker stadhuis.

Vergeet de schuldigen niet met op kop Tollenaere!

Wie vandaag samen met ons met weemoed terugkijkt op de grote Neeroeterse motorcross historie willen we toch oproepen om op 13 oktober wakker te blijven. Wees fier op uzelf en beloon niet zij die verantwoordelijk zijn voor de teloorgang van het motorcrossgebeuren in Neeroeteren. Na 2004 ging het bergaf met het motorcross in Neeroeteren. En neen, niet met de club of haar piloten maar met de politieke steun die zo broodnodig was. Het terrein moest geregulariseerd worden en daarbij werden er vanuit de lokale politieke coulissen stokken in de wielen van de club gestoken. In het schepencollege waren de twee grootste duivels daarbij enerzijds schepen Mariette Mulders en anderzijds schepen Johan Tollenaere. Het is uiteindelijk ook Tollenaere geweest die de kiezelgroeve toen hij burgemeester geworden was achter de rug van de motorcrossliefhebbers is gaan verpatsen. Hij gaf ooit de aanzet als schepen, als burgemeester gaf hij de doodsteek. Laten we hem dat nooit vergeven!

ONTVANG ONZE NIEUWSBRIEF