menu
Word Lid
Alle ogen gericht op Frankrijk

Op zondaq 30 juni 2024 vond in Frankrijk de eerste ronde van de parlementsverkiezingen plaats. Die werden met overtuiging gewonnen door onze zusterpartij Rassemblement National.

Het Franse Rassemblement National haalde vlotjes 33,1% van de stemmen en maar liefst 39 rechtstreeks verkozen mandatarissen. De andere partijen werd het nakijken gegeven. De kans dat het gewezen Front National de macht grijpt in Frankrijk was nog nooit zo groot. Met de jonge, dynamische en zeer intelligente Jordan Bardella staat de partij nu in pole position om voor het eerst in haar geschiedenis iemand af te vaardigen als premier. Als RN aanstaande zondag tijdens de tweede ronde de lijn kan doortrekken is het zo ver. Om het in de taal van Molière te zeggen: “Du jamais vu!”

Duimen voor een grote zege aanstaande zondag!

We drukken de duimen opdat het mag gebeuren. Want als het zou gebeuren dan wil dat zeggen dat Vlaanderen vanaf dan in het Noorden en in het Zuiden grenst aan landen die wel een rechts bestuur kregen. Wij krijgen dat rechts bestuur dankzij de laffe houding van paleisdweilen als Bart De Wever jammer genoeg niet! Het is een algemeen gegeven dat in heel Europa onze partij er op vooruitgaan. Ze knabbelen aan de macht of ze grepen al de macht. Wij bekijken het met argusogen. Enerzijds omdat het belangrijk is dat ook op Europees vlak onze ideeën doorbreken en we in beleid omgezet worden. De EU is, of we dat nu graag hebben of niet, te machtig en krachtig om te negeren. Zeker inzake asiel en migratie. Anderzijds omdat het precedenten schept over wat wij hier kunnen bereiken, hoe we dat kunnen bereiken en wat we ermee moeten doen.

Lessen trekken, ook lokaal!

Onze partij houdt er op internationaal vlak dan ook diverse belangrijke contacten op na. Veel van onze zusterpartijen hebben her en der al de macht gegrepen. En dit zowel lokaal als nationaal. Dat lokale is natuurlijk voor onze afdeling zeker belangrijk. Wat jullie misschien niet weten is dat wij daarom ook vanuit onze lokale afdeling contacten hebben met buitenlandse partijen. Op onze verkiezingsmeeting in 2019 hadden we niet voor niets een PVV’er als spreker te gast. Maar leden van onze afdelingen trokken ook al naar Frankijk zelf om te zien hoe zo een rechts beleid er in de praktijk aan toe gaat. Zo bezochten bestuursleden van ons dit jaar nog Orange (Voor de zeurpieten: Op eigen kosten). Deze Franse stad in de Vaucluse kent al sinds 1995 een rechts bestuur. En blijkbaar geen slecht want onze Franse bondgenoten geraakten er sedertdien altijd al netjes terug verkozen. Hoe zij het daar doen, wat ze doen, en misschien ook wat ze niet zo goed hebben gedaan. Het is allemaal reuze interessant voor een afdeling als de onze die de ambitie heeft om ook Maaseik, Neeroeteren & Opoeteren in een andere plooi te leggen! (Fijn weetje, de Oranje huis dankt haar kleuren aan deze stad).

Als het volk stemt, wint het volk!

Dé belangrijkste les evenwel die we nu al moeten trekken uit de zege van Jordan Bardella is dat hij zijn overwinning voor een stuk te danken heeft aan zijn kracht om mensen te mobiliseren om te gaan stemmen. In Frankrijk is er geen opkomstplicht. Mensen zover krijgen dat ze gaan stemmen is er dan ook steeds een opgave. Dat was zondag niet anders. En net daar slaagde het Rassemeblement National in. Wat wij al lang weten werd zo waarheid: Bij de mensen die niet gaan stemmen zitten zeer veel mensen die ontgoocheld zijn in de democratie. Vaak zijn dat mensen die veranderingen willen, die net willen wat partijen als onze te bieden hebben. Als je weet dat meer dan een miljoen mensen niet ging stemmen de afgelopen verkiezingen dan weet je gewoon dat onze overwinning zoveel groter zou kunnen geweest zijn als mensen niet defaitistisch waren maar net nog geloofden in de kracht van het stempotlood!

ONTVANG ONZE NIEUWSBRIEF