menu
Word Lid
Bankautomaten in onze gemeente: Een stand van zaken.

Iedere bank haar eigen automaat? Niet meer van deze tijd natuurlijk. En dat begrijpen wij ook wel. U mag al van geluk spreken als uw bank nog een kantoor heeft in uw gemeente. Maar er zou toch per gemeente minstens één punt moeten blijven waar de burger contant geld kan afhalen .

Banken sluiten in hoog tempo kantoren en bankautomaten. Dat staat met zoveel woorden te lezen in een artikel op de webstek van VRT Nieuws op 30 november 2022. In Opoeteren weten ze er al alles van. Op 2 augustus 2019 berichtte Het Belang van Limburg dat de lokale bank haar kantoor en automaat ging sluiten. Opoeteren werd op dat moment een cash woestijn. Wat volgde was een initiatief van de oppositie op de gemeenteraad van 02 september 2019 (punt 19) om hier iets tegen te ondernemen vanuit de gemeente. Punt dat geen steun vond bij de meerderheid, en dus werd afgevoerd. Jammer voor de inwoners van Opoeteren. Want het is niet omdat zij geen contant geld meer kunnen afhalen in hun gemeente dat ze het niet meer nodig zouden hebben.

Half jaar geleden aangekondigd

Het laatste wapenfeit rond de bankautomaten in onze gemeente viel te noteren op de gemeenteraad van 23 juni 2023. De burgemeester had daar gezegd dat het bestuur een locatie op het oog had om een cashpunt te installeren. Hierover zouden er zelfs al onderhandelingen lopen. Momenteel zijn er in Maaseik zelf nog 4 punten waar contant geld kan afgehaald worden. Daar is er dus vooralsnog geen probleem om aan contant geld te komen. Maar dat kan snel keren omdat geweten is dat de grootbanken van hun automaten af willen. In Neeroeteren kan er ook nog geld afgehaald worden. Al wordt de spoeling daar met nog slechts 1 automaat wel heel dun. Het is niet ondenkbaar dat in toekomst deze gemeente ook zonder cashpunt komt te zitten net als Opoeteren.

Maaseik: Nieuw cashpunt op het Kolonel Aertsplein 12.

Een en ander noopte onze fractieleider Leo Pieter er toe om de problematiek terug onder de aandacht te brengen op de gemeenteraad van 26 februari 2024. Het is voor onze partij al langer duidelijk dat er druk op de ketel moet gehouden worden om er voor te zorgen dat onze inwoners niet zonder cashpunt komen te vallen. Wij zijn er namelijk niet van overtuigd dat het akkoord dat de regering sloot met de bankensector voldoende garanties biedt opdat ook alle gemeenten een automaat krijgen. In casu voor Maaseik is er wat dit onderwerp betreft toch wel wat goed nieuws te rapen. Het zit namelijk zo dat 4 grootbanken het idee hebben opgebracht om samen een cashpunt in te richten op het Kolonel Aertsplein nummer 12. Die locatie werd ondertussen ook vergund door de gemeente leerden we uit de antwoorden op onze vragen. Eén en ander zit hier dus duidelijk in een stroomversnelling, op hoop van zegen. 

Neeroeteren: Cashpunt in de pijplijn?

De Neeroeterenaren kunnen dus nog op één punt in de gemeente geld afhalen. In hoeverre de inwoners over zekerheid mogen beschikken dat dit zo gaat blijven wilde Leo Pieters weten op de gemeenteraad. Wij achten het noodzakelijk, dat gezien de problematiek, het gemeentebestuur bij de les blijft. Dankzij onze vragen blijven ze dat ook, want het dwingt hen betrokken banken te vragen naar hun intenties. Daaruit is gebleken dat de bank verantwoordelijk voor de enige nog overblijvende geldautomaat te Neeroeteren te kennen heeft gegeven deze automaat niet te zullen sluiten zolang er geen alternatief is. En, beter nog, dat er ook een alternatief zou komen. In Neeroeteren zou er dus met andere woorden een neutraal cashpunt opgericht worden. Iets wat we dus moeten opvolgen.

En Opoeteren?

Ten slotte wilde onze fractieleider ook horen of er nog nieuws te rapen viel in verband met de bankautomaat van Opoeteren. En ook daar hebben we met onze vragen het gemeentebestuur gedwongen om verhaal te halen bij de verantwoordelijke firma. Probleem in Opoeteren is en blijft blijkbaar het vinden van een locatie. Verder is er ook een aandachtspuntje voor wat betreft de afstandsregels die uitgevaardigd zouden zijn door de federale overheid. We hopen niet dat deze regels uiteindelijk dankbaar misbruikt zullen worden door de lagere overheden om het gaspedaal niet in te duwen om een bankautomaat te installeren in Opoeteren. De inwoners hebben hier evenveel recht op als de inwoners van onze andere gemeenten. Zeker als we denken aan de mensen van Dorne vragen we ons af hoe ruim je afstandsregels wel niet zou moeten interpreteren om dit tegen te houden? 

Het grotere plaatje: Uw recht op vrijheid.

Natuurlijk gaan we hier en nu de gang des tijds niet keren. De toekomst is digitaal, en die toekomst wijzen wij zeker niet per definitie af. We plaatsen er wel vraagtekens bij. Enerzijds sociale vraagtekens. Zoals of iedereen nog wel mee is? Quod non. We zien ook in onze gemeente mensen de digitale trein missen. Dat kwam duidelijk en feitelijk naar voor tijdens onze interpellatie over de digibanken in onze gemeente (Zie hierover het artikel van 28 januari 2024 op onze webstek). Maar we plaatsen ook principiële vraagtekens. Over onze vrijheid bijvoorbeeld. Wij zijn namelijk geen socialisten en al helemaal geen communisten. Dus willen we er over waken dat u vrij over uw geld kan beschikken zonder dat andere instanties, en zeker de staat, daar alles over dienen te weten te komen. In een wereld waar alles alleen digitaal is, is dat laatste een utopie. En neen, we zijn geen complotdenkers, voor wie daaraan mocht twijfelen. Maar als zelfs de Europese privacytoezichthouder zich vragen stelt, is waakzaamheid toch wel geboden zeker? Vandaar ook dat we uw recht om contant geld te hebben moeten garanderen.

ONTVANG ONZE NIEUWSBRIEF