menu
Word Lid
De verliezers: Vooruit (PRO3680) en N-VA

Zonder leedvermaak moeten we het ook eens hebben over dé verliezers van de afgelopen verkiezingen: Vooruit (PRO3680) én N-VA. Kiezers duiden namelijk niet alleen winnaars aan. Ze maken ook duidelijk wie ze absoluut niet meer aan het bewind willen.

De kiezer heeft gesproken, de kaarten zijn geschud, en ze liggen best moeilijk. Toch voor echte democraten die willen luisteren naar de wil van de kiezer. ‘Meerderheid vormen wordt puzzelen’ schrijft Het Belang van Limburg daarover op 14 oktober. Kijkt men louter naar de partijen dan is CD&V dé winnaar. En dat klopt. Maar ook Lijst Tollenaere gaat vooruit. Uiteraard stellen wij ons daar vragen bij: Hebben de kiezers 6 jaar niet goed opgelet? We gunnen onze vrienden van CD&V hun overwinning, maar daar kan je bezwaarlijk een beloning voor hun inzet de afgelopen legislatuur in zien. Op Peter De Bruyn na, en die kwam pas in 2021 in de raad, lag CD&V na het verlies van 2018 op palliatieve zorgen.

De anti-Tollenaere stem klonk luid

Pas naar aanloop van deze verkiezingen, en meer bepaald na het opslorpen van de ‘oeterbelangen-poging-tot-partijvorming' kwam er wat leven in de katholieke barak. Uiteindelijk loonde vooral de ouderwetse CVP-campagne. Eentje met nadruk op kandidaten die geworven werden uit het ‘brede’ middenveld. De voorkeurstemmen tonen dat dit opbracht. Dat CD&V echter ook veel lijststemmen kreeg toont dat ze ook een andere kiezer wisten aan te trekken: De anti-Tollenaere stemmer. En die zijn er veel in onze gemeente! Deze kiezers stemden tactisch eerder dan uit overtuiging. We hopen dat ze dat bij CD&V ook beseffen?

De sterkste in de raad, maar niet op straat

De kiezer heeft altijd gelijk. CD&V is de sterkste en aan zet nu. Als je de wil van het volk wil begrijpen moet je die durven ontleden. In een volgend artikel gaan we het wat dat betreft eens hebben over de echt grootste partij van de gemeente, die van de thuisblijvers. Hun stem klinkt, in ieder geval voor onze partij, ook luid. Ook deze kiezers hebben gelijk. CD&V is misschien de sterkste in de gemeenteraad, de sterkste onder het volk zijn ze absoluut niet! Dat is ook van toepassingen op de lijst van Tollenaere zelf. Hij wint een zetel, maar daartegenover staat wel dat zijn coalitie maar liefst 4 zetels verliest. Wat maakt dat hij er netto 3 verliest. Toch geen resultaat om van de daken te schreeuwen!

Nieuwe-Vooruit Alliantie krijgt een pandoering

Vooruit, lokaal gecamoufleerd als PRO3680, en N-VA zijn dé verliezers van deze verkiezingen. Samen verloren ze 8,5% en 4 zetels. Onze inwoners hebben de ‘Nieuwe-Vooruit Alliantie’ een flinke pandoering gegeven. Maar goed dat de socialisten de in Neeroeteren populaire Richard Theeuwissen op de lijst hadden! Hij heeft nog wat meubelen kunnen redden. Net als Bouchera Ait Aadi nog wat stemmen uit ‘de gemeenschap’ kon aanbrengen. ‘Gemeenschap’ die, tegen onze verwachtingen in, thuis is gebleven. Daar gaan we het een volgende keer eens over hebben. Voor het overige is alleen de sluwe charlatan André Willen verkozen. Willen zit al jaren niet veel in de raad. Hij is vooral bekend is als ABVV-bediende. Blijkbaar denken er nog altijd mensen dat ze iets terug moeten doen voor hem. Giebens is eigenlijk uitgespeeld met zo een resultaat. Maarja, Giebens is een postjespakster. Dat bewees ze door de populaire Kevin Drees in de gracht te duwen in 2018. Niet zo verbindend van ‘Uw verbindende burgemeester’. Eigenlijk doet ze al 12 lange jaren niets anders dan haar broek verslijten en zakken vullen. Gelukkig hebben de kiezers dit door!

Marcnokkio Vereecken

Waar Giebens het opdanks enorme campagne inspanningen rond haar figuur niet goed deed, deed die andere lijsttrekker met eveneens een grote campagne rond zijn persoon het zowaar nog slechter. De lokale acoliet van De Wever, Marc Vereecken, scoorde de afgelopen legislatuur vooral punten voor onze lokale grote pinokkio prijs. Iemand die zoveel gebakken lucht verkoopt zijn we nog niet veel tegengekomen. En dat wil wat zeggen want we draaien toch al lang mee in het politieke wereldje! Geen wonder dat hij als uittredend schepen en lijstrekker amper 400 stemmen haalt. Dan ben je politiek dood. Iemand als Guido Geussen, waar we wel een boon voor hebben, is als schepen niet eens meer verkozen. De fractieleider van N-VA, Guido Hellings, is zelfs helemaal weggestemd. Logisch, hij deed 6 jaar niets in de gemeenteraad. Maar dat N-VA collectief zo slecht scoorde verbaasde ons zelfs.

Weggestemde schepenen horen niet opnieuw in het schepencollege!

En daarmee moeten we terugkomen bij de wil van de kiezer. De kiezers van Maaseik, Neeroeteren & Opoeteren willen geen N-VA & Vooruit schepenen meer. Iemand al Verreecken of Giebens opnieuw schepen maken zou spuwen in het gezicht van de kiezer zijn. Beider resultaat staat niet in verhouding tot alle campagne-inspanningen en de cultus rond hun persoon. We begrijpen dat CD&V moeite gaat hebben om een coalitie te vormen, maar als ze dat gaat doen met verliezers dan weten we niet of dat geloofwaardig zal zijn. En denk eraan, de grootste partij in de raad is niet de grootste partij op straat!

ONTVANG ONZE NIEUWSBRIEF