Zal de nieuwe burgemeester meer initiatief nemen dan de vorige voor de realisatie van een gescheiden fietspad langs de N757 van Neeroeteren naar Kinrooi? Uit vragen op de gemeenteraad van ons Raadslid Eddy Slootmakers lijkt het er alvast op dat de nieuwe burgemeester zich toch meer wil inzetten dan de vorige. Het zal nodig zijn want het dossier zit in een lastig parket. Wat zeggen we, het dossier blijkt op dit moment vast te zitten.
Zoals geweten is het de afgelopen legislatuur dus niet gelukt om een afgescheiden fietspad te realiseren langsheen de zogenaamde Neeroeterse dodenweg, de N757. Nochtans is dat fietspad echt wel nodig, wat zeggen we, zelfs levensnoodzakelijk. In het Nieuwsblad stond op 22 januari een heel artikel over de aanleg van het nieuwe fietspad tussen Kinrooi en Neeroeteren. Dit is een dossier dat al 6 jaar aansleept.
Niet passief blijven!
De verantwoordelijkheid voor het aanleggen van een nieuw fietspad rust natuurlijk niet uni sono op de schouders van het gemeentebestuur. In casu is het de directe verantwoordelijkheid van de Vlaamse overheid, in het bijzonder het Vlaams Agentschap Wegen & Verkeer om het fietspad aan te leggen. Neemt natuurlijk niet weg dat, gezien het lokale belang, de gemeente absoluut betrokken partij is. Het lokale bestuur heeft zeker een rol te spelen. Hoe actief Tollenaere en co waren bij het realiseren van een trajectcontrole, zo passief waren ze in het echt belangrijke dossier van de gescheiden fietspad. Tollenaere vertelde ons letterlijk op de gemeenteraad van 25 november 2024 dat ‘Vlaanderen het maar rap oplost’.
Tollenaere verdiepte zich niet in het dossier
Voor onze fractie heeft Eddy Slootmakers zich vastgebeten in het dossier. Ons raadslid heeft hierover al veel vragen over gesteld aan het gemeentebestuur. Zonder dat er vooruitgang te noteren viel. En vooral ook, zonder dat het gemeenbestuur echt blijk gaf met het dossier bezig te zijn. Laat staan dat ze blijk gaven van veel kennis ter zake. Wel integendeel. Op 25 november 2024 vertelde Tollenaere ons doodleuk op de gemeenteraad dat er geen nieuws was. Maar ondertussen was het dossier helemaal aan het verzanden in een eindeloze processie van Echternach. Met niet alleen grondbezitters die geen afstand wilden doen van hun eigendom maar godbetert ook nog eens het Agentschap natuur en bos dat niet wil meewerken.
Nieuwe Paus, nieuwe wetten?
Het is door de niet aflatende druk van Slootmakers op de gemeenteraad dat de gemeente verplicht werd om met het dossier bezig te zijn en vooral ook bezig te blijven. Telkens we vragen stelden moesten zij zich wel moeien, zich in het dossier verdiepen en de andere overheden over de zaak interpelleren. Benieuwd nu of we met een nieuwe burgemeester een andere insteek gaan krijgen, of we eindelijk een burgemeester krijgen die ijvert voor een fietspad in plaats van een burgemeester die zich de hele dagen onledig houdt met verhaaltjes te posten op smoelenboek.
Wordt de gemeente eindelijk actief?
We koesteren dus de hoop dat met het afzwaaien van Tollenaere en het aantreden van Haeldermans er in dit dossier een nieuwe wind zal waaien. Eentje met een meer actieve rol van het gemeentebestuur. Om druk uit te oefenen op de andere spelers en, waarom ook niet, om eventueel een bemiddelende rol op te nemen. Allemaal zaken die Tollenaere heeft nagelaten om te doen in de tijd dat hij het voor het zeggen had. Allemaal zaken waardoor wij stellig de mening toegedaan zijn dat we in dit dossier veel verder hadden kunnen staan. Vergeet niet, de beslissing om van het ‘nietspad’ een fietspad te maken viert bijna haar eerst lustrum.
Kinrooi voert veel actievere politiek
Op de gemeenteraad van 31 maart 2025 kaartte Slootmakers het dossier opnieuw aan. Deze keer bij Haeldemans zelf. En die gaf aan naar aanleiding van onze vraag contact te hebben opgenomen met buurgemeente Kinrooi, met schepen Mark Hoedemakers. En daar, dat horen we voor het eerst op een gemeenteraad (!), zijn ze niet echt gelukkig met het project omdat het door natuurbeschermingszones loopt. Er moeten nu nieuwe compenserende maatregelen uitgewerkt worden. Met de groeten van, zoals we hierboven al aanstipten, het Vlaams agentschap natuur en bos. Zij zijn niet akkoord met de aanvraag voor omgevingsvergunning en gooien met een negatief advies roet in het eten.
Aanvraag omgevingsvergunning moet opnieuw ingediend worden
Wat ook natuurlijk moeilijk is in deze hele zaak dat is dat verschillende grondeigenaren niet akkoord zijn met hun onteigening. Er is een conflict ontstaan met natuur en met landbouw, aldus Haeldermans in zijn antwoord op onze vragen. ‘Het zit daar op dit moment vast’. En als men er in slaagt om alles terug vlot te trekken, dan pas zal een nieuwe omgevingsvergunning ingediend kunnen worden. Voor de goede verstaander, we zijn dus weer maar eens aan het vastlopen in onze eigen regels. Regels waarbij nota bene het ene agentschap (Natuur en Bos) een project van het andere agentschap (Wegen en verkeer) kan dwarsbomen.
Druk blijven zetten
Natuurlijk gaat het in deze niet alleen over Haeldermans. Wie goed oplet bij het politieke gebeuren die weet dat Haeldermans schatplichtig is aan Jo Brouns. Die laatste, we zeggen het met een lach omdat alles wat niet lachend kan gezegd worden de waarheid niet is, is de echte burgemeester. Brouns is natuurlijk niet alleen burgemeester, maar ook Vlaams minister. Hij heeft, om het zacht uit te drukken, een veel grotere hefboom om zaken in beweging te brengen. Zijn gemeente legt dan ook een activiteit aan de dag waarvan wij alhier slechts konden dromen. Haeldermans citeerde wat dit betreft op de gemeenteraad uit een mail van Kinrooi waar zij zeggen er alles aan te zullen doen om dit dossier terug vlot te trekken. Wij zullen in ieder geval ons best blijven doen opdat ook onze gemeente actief wordt. Het kan maar helpen!