menu
Word Lid
Evaluatie Digibanken


Op de gemeenteraad van 23 januari 2023 werd beslist dat Maaseik partner zou worden in het digibankproject. Met dit project richt de overheid in heel Vlaanderen punten in waar mensen terecht kunnen met al hun digitale vragen.

Het is een initiatief dat er vooral is om mensen die niet zo vlot zijn met nieuwe digitale apparatuur te helpen. Aan de gemeenten werd gevraagd om mee te doen. Zo komt het dat Maaseik besloot mee te participeren in een lokale digibank voor de hele Maasregio. Met deze zogenaamde Digibank Maasland zet men specifiek in op het dichten van de digitale kloof in de 5 Maaslandse gemeentes. Eén van de zogenaamde digipunten van de Maaslandse digibank is terug te vinden in de bibliotheek van Maaseik in de Bleumerstraat. Vermoedelijk zal dit digipunt mee verhuizen naar de nieuwe bibliotheek eens deze af is.

Nobel initiatief

In zoverre het doel erin bestaat dat mensen geholpen worden om eenvoudiger en veiliger toegang te krijgen tot digitale diensten draagt het project uiteraard de steun weg van onze partij. Wij weten maar al te goed dat niet iedereen mee is met de almaar sneller gaande digitale evolutie. Net zoals wij weten dat wie vandaag niet kan volgen een dik probleem heeft. Nu we zeggen en schrijven een half jaar ver zijn leek het ons als partij opportuun om naar een stand van zaken te vragen op de gemeenteraad. Veel te vaak immers hoor je van alles wat men gaat doen later niets meer. Vaak omdat het initiatief ondertussen een stille dood gestorven is.

Eerste resultaten positief

Gelukkig blijkt dit niet het geval te zijn met het project van de digibanken. Als we het gemeentebestuur mogen geloven is de evaluatie tot nu toe toch wel positief. De respons op de inloopmomenten in 2023 vanwege de inwoners was zeker en vast behoorlijk. In heel het Maasland zou Maaseik met 174 bereikte burgers zelfs koploper zijn. Wat toch wijst op een zeker nood bij onze inwoners. Op de webstek van de gemeente zagen we dan ook dat er weer heel wat inloopmomenten gepland staan voor 2024.

Neeroeteren & Opoeteren?

Met slechts één digipunt, en wel dit alleen in Maaseik, stellen we ons natuurlijk wel de vraag, gelet op het relatieve succes, of het niet interessant is om deze digipunten ook in de andere deelgemeenten in te richten? Het is goed dat het digipunt in Maaseik goed draait, het is jammer dat er geen soortgelijke punten bestaan in Neeroeteren of Opoeteren. Dat is bij deze dus voer voor een tussenkomst op een volgende gemeenteraad

ONTVANG ONZE NIEUWSBRIEF