menu
Word Lid
Impact nieuw vervoersplan De Lijn

Op de gemeenteraad van 22 april 2024 interpelleerde onze fractie bij monde van Leo Pieters de meerderheid over het nieuwe vervoersplan van De Lijn. Ook hier gaan er ten gevolge van dat plan immers haltes verloren. De Maaseiker meerderheid stond erbij en keek ernaar?

Vlaams Belang was in het Vlaams parlement al zeer kritisch over het nieuwe vervoersplan van De Lijn van Vlaams minister Lydia Peeters (Open-VLD). Toen Peeters dat begin van dit jaar presenteerde kwam onze partij in het parlement dan ook stevig tussen. Het plan houdt in dat er over heel Vlaanderen vanaf 6 januari zo’n 6.100 bushaltes verdwijnen. Op andere locaties komen dan weer 2.300 haltes bij, wat een totaal verlies van 3.800 haltes betekent. “De drukke en grootstedelijke vervoerslijnen worden versterkt, maar de landelijke gebieden in Vlaanderen zijn hier de grote dupe van”, zegt ons Vlaams Parlementslid Wim Verheyden daarover. “Vooral West-Vlaanderen, Limburg en de Vlaamse Ardennen worden het zwaarst getroffen”, gaat Verheyden verder. Mobiliteitsexpert Dirk Lauwers van de UGent en UAntwerpen deelt alvast de mening van onze partij.

3800 haltes minder in Vlaanderen

Als er in heel Vlaanderen netto 3800 haltes verdwijnen, en de klappen vooral vallen op het Vlaamse platteland dan laat het zich raden dat er ook in onze gemeente bushaltes verdwijnen. Reden waarom Leo Pieters, tijdens de gemeenteraad van 22 april 2024, de meerderheid over dit onderwerp aan de tand voelde. Uiteraard zijn zij niet hoofdverantwoordelijke in dit alles. Maar zoals zo vaak blijven ze zelf ook veel te lang op de vlakte. Ook al is de minister een partijgenote van de burgemeester, we kunnen hem er niet van verdenken dat hij onze belangen echt bij haar verdedigde. Of de meerderheid actief tussenbeide kwam om onze mensen te verdedigen was dan ook één van de vragen die onze partij klaar had voor de meerderheid.

Ook wij verliezen 24 haltes

Andere vraag was hoeveel haltes er nu eigenlijk juist in totaal verdwenen waren in onze gemeente. Daarop antwoorde de meerderheid dat er in totaal 24 haltes geschrapt werden. Vooral haltes die dicht bij elkaar lagen zegt de meerderheid daarover. Er werd ook gekeken naar het gebruik van die haltes, waarbij haltes met weinig opstappers kwamen te vervallen. De schoolverbindingen, zeer belangrijk voor ons, bleven tamelijk onaangeroerd. Een busverbinding die geschrapt werd was die van Opoeteren naar As over Dorne. En dat is toch wel een zure appel voor onze gemeente. Laat er geen misverstand over bestaan, ook wij zijn er zeker niet op tegen om zo efficiënt mogelijk te werk te gaan. Het heeft geen zin om haltes te laten bestaan die niet gebruikt worden. Maar dat kunnen we toch niet van alle geschrapte haltes zeggen.

Meerderheid stemde tegen ontwerpen

Op de vraag of de gemeente goed betrokken was geweest bij het opstellen van de plannen klonk het dat er wel degelijk heel veel overleg is geweest met De Lijn over dit nieuwe plan. Onze gemeente stemde zelfs als één van de weinigen tegen de ontwerpen. Met recht en reden. Maar uit de antwoorden konden we vervolgens toch afleiden dat hoewel men tegenstemde er toch niet al te hard op de spreekwoordelijke tafel werd geklopt door ons gemeentebestuur. Geen spoor van actie richting de minister zelf. De plannen werden dus gerealiseerd wat zorgde dat toch wel wat inwoners ontevreden achterbleven. In totaal zijn er bij de administratie van de gemeente 17 meldingen van problemen binnengekomen. Bijvoorbeeld mensen die met het openbaar vervoer in Hasselt, toch wel provinciehoofdplaats, willen geraken zijn allerminst gelukkig met de nieuwe regeling.

Wat nu?

Duidelijk is dus dat niet iedereen gelukkig is, en er toch wel mensen achterblijven. Dat zijn al vaak mensen die met een zeker vorm van vervoersarmoede kampen. Welaan, het gemeentebestuur wist ons te vertellen dat De Lijn op korte termijn nog enkele zaken zou bijsturen. Op de lange termijn komt er dan een evaluatiemoment in de zomer waarna men denkt dat er nog zaken gaan bijgestuurd worden. Dan zitten we welteverstaan wel al snel een jaar verder natuurlijk! Met de electorale afstraffen van de Vlaamse Regering komt er tegen dan misschien een minister die wel inzit met de mobiliteit van onze mensen op het platteland?

We liggen al in een uithoek

Het specifieke aan onze regio is dat we al een behoorlijk slechte ontsluiting met het openbaar vervoer hebben. Heel vreemd hebben wij het in die context altijd gevonden dat uitgerekend een Vlaams minister als Lydia Peeters, die toch afkomstig is uit deze regio, zo hard van leer trekt tegen onze auto’s. Alsof wij alhier veel alternatieven naast de auto hebben? Een spoorweg vind je pas in Genk, en een tram is al helemaal ‘van voor den oorlog’. Snelbussen rijden er ook al lang niet meer. Alleen nog gewone bussen. De auto is dus levensbelangrijk voor onze mensen. Dat als morgen dat rekeningrijden waar N-VA & VLD zo gek van zijn er komt, dan zijn wij alhier daar het grootste slachtoffer van. We komen hier namelijk echt nergens als we moeten rekeningen op ons openbaar vervoer. En dat is triest.

ONTVANG ONZE NIEUWSBRIEF