menu
Word Lid
Inburgering: Loze N-VA beloftes

Het is nog altijd een lachertje hoor, zo een inburgeringstraject. Denk maar niet dat al diegenen die dat ooit gevolgd hebben daardoor Vlaming onder de Vlamingen zijn geworden.

Onze gemeenteraadsleden hebben in het verleden al vragen gesteld over deze inburgeringstrajecten en we hebben ons ook geïnformeerd over hoe het er effectief in zo een les aan toe gaat. We kunnen er ook niets aan doen maar de inhoud van de cursus stelt niet veel voor. Ja, er zijn mensen die gemotiveerd zijn, maar er zijn er ook die gewoon hun broek komen verslijten. Het ergste van alles is dat er helemaal geen resultaatsverbintenis bestaat. Slaag je niet, dan kan jouw verblijfsvergunning toch niet ingetrokken worden. Met andere woorden, geen zin om Vlaming onder de Vlaming te worden? Vrees niet, u mag blijven! Tja, wat voor zin heeft het dan? Ja, er zijn tegenwoordig politici die beweren dat ze daar werk van willen maken. Tenminste toch als onze parlementsleden ze hierover ondervragen. Vooralsnog is het echter gazettenpraat. Wij zullen in de regering moeten geraken voor men daadwerkelijk stappen in de juiste richting zal zetten!

Verplicht, maar toch niet voor iedereen

In 2023 zouden in Vlaanderen 12.100 nieuwkomers een Vlaams inburgeringstraject hebben doorlopen. Eigenlijk zou dat verplichte kost zijn voor alle nieuwkomers in Vlaanderen. Tenminste toch als ze niet uit een EU-land komen. Of niet God weet welke reden hebben om toch niet te moeten deelnemen aan zo een cursussen. Dat nieuwkomers afkomstig uit een EU-land niet moeten inburgeren is omdat het niet mag van die geweldige EU. Dat anderen er toch onder uitkomen ligt aan de achterpoortjes die de Vlaamse regering openlaat. Feit is dat verre van alle asielzoekers die hier toekwamen uiteindelijk ook inburgeren. Het systeem is niet waterdicht en er komen nu eenmaal té veel nieuwkomers naar hier om ze überhaupt allemaal te kunnen inburgeren.

Goed idee om nieuwkomers te laten betalen!

Goed voornemen was het van de Vlaamse regering om vanaf 2022 inburgeraars zelf te laten betalen. Je zou voorwaar denken dat ze de mosterd bij onze partij gehaald hebben. En ‘ze’ is dan heel bijzonder N-VA. Het was namelijk na onze verkiezingsoverwinning van 2019 dat plots Jan Jambon kwam verkondigen dat nieuwkomers zelf gingen moeten mee betalen aan hun eigen inburgering. Eigenlijk is het ook niet meer dan logisch. Men kan bezwaarlijk van de gastheer verwachten dat hij alle kosten voor de gasten op zich neemt? En toch is net het net dat dat hier in Vlaanderen gebeurt. En wat, terecht, veel Vlamingen tegen de borst stoot. Gedaan daarmee sinds 1 januari 2022 dan?

Migranten moeten maar een peulschil betalen

Natuurlijk niet. Want hoe stoer onze N-VA’ers ook altijd klinken in de pers, zo weinig daadkracht tonen ze op het terrein. Gaat ook moeilijk want ze kiezen er al jaren voor om te regeren met linkse partijen. In casu de VLD van Bart Somers, tegenwoordig Gwendolyn Rutten. En zo komt het dat het ten eerste al een eeuwigheid duurde voor er effectief een decreet was. En middels dat decreet is het dan ook nog eens zo dat van een cursus die ons €4600 kost de migrant maar een peulschil moet betalen. De belastingbetaler, u en ik, betalen nog altijd het leeuwendeel. Op de webstek van het Vlaams agentschap inburgering en integratie kunt u de kosten van het inburgeringstraject zelf lezen. Er zijn 2 modules, maatschappelijke oriëntatie (MO) en Nederlands als tweede taal (NT2), waarvoor €180 betaalt zou moeten worden door de cursisten.

En dan nog betaalt 74% niet

Zou moeten worden. Want we moeten echt wel de voorwaardelijke wijs hanteren. Dankzij parlementair werk van onze fractieleider Chris Janssens weten we immers dat maar liefst 74% van de cursisten werd vrijgesteld om te betalen. 9% kreeg daarenboven nog eens betalingsuitstel wat maakt dat slechts 17% effectief betaalde bij aanvang van de cursus. Niet moeilijk ook want de Vlaamse regering heeft wel één zeer lange lijst van mogelijke vrijstellingen van betaling opgemaakt. Je moet al hard je best doen als asielzoeker om überhaupt een cent te betalen! En dan zijn er verdorie nog kiezers ook die denken dat N-VA een rechtse partij is? Jeetje!

En wie toch moet betalen: OCMW!?

Als asielzoeker moet je dus niet te hard paniekeren als je een inburgeringstraject voorgeschoteld krijgt. Het bedrag dat opgehoest moet worden is minuscuul klein in verhouding tot de daadwerkelijke prijs. Even minuscuul klein als het risico dat er überhaupt betaalt moet worden! En als er toch een factuur volgt, ja, dan leg je die gewoon voor aan 'jouw' OCMW. Kans is groot dat zij het voor je betalen. En neen, dat hebben niet wij gezegd, maar dat zegde minister Rutten. Reden voor ons dus om op een komende gemeenteraad te vragen of dit ook in onze gemeente een gangbare praktijk is! Gemeenten kunnen autonoom beslissen of ze tussenkomen of niet. Uit vragen uit het verleden weten we namelijk dat ons lokaal bestuur de vele nieuwkomers naar onze gemeente graag in de watten legt. Op mijn en uw kosten, dat spreekt!

Boetes voor weigeraars?

Er dan nog zijn er een hele resem asielzoekers die niet eens hun ‘traject’ uitzitten, of er gewoon niet eens aan beginnen. Zelfs niet als de overheid het hen wil verplichten. Zo zijn er in 2023 in Vlaanderen 494 mensen beboet omdat ze de inburgeringsregels aan hun laars lapten. 9 van hen kregen zelfs een boete van €5000. Klinkt stoer. Maar van een kei kun je geen vel afdoen. We gaan dus ook moeten uitzoeken of er ook hier asielzoekers tegen de lamp liepen en wie uiteindelijk effectief die boetes betaalde.

Oja, in Brussel blijft het inburgeringstraject vooralsnog gratis. Tot dat ook uw dienaars daar de macht krijgen.

ONTVANG ONZE NIEUWSBRIEF