Word Lid
menu
Word Lid

Home / Nieuws / Keizer Tollenaere zonder kleren

Keizer Tollenaere zonder kleren
Lokaal @ Vlaams Belang

We hebben afgelopen oudejaarsnacht toch wel aan de burgemeester van Maaseik moeten denken toen als vanouds overal in Maaseik, Neeroeteren en Opoeteren de hemel oplichtte van het vuurwerk. Had hij het zijn onderdanen dan niet met veel noten op zijn zang veboden om nog vuurwerk af te schieten? Had hij dan niet op sociale media zelfs de grote termen als democratie niet geschuwd tegen al wie zijn bevel in twijfel trok?

Natuurlijk had hij dat. Maar de 'dêmos' van Maaseik, Neeroeteren en Opoeteren was duidelijk nog niet helemaal mee. Enkel in zijn stoute burgemeestersdromen ligt heel de gemeente aan zijn voeten, maar in de echte wereld heeft de keizer van Maaseik geen kleren aan. In werkelijkheid creeërt hij een samenleving op twee snelheden waarbij je een slinkende groep burgers hebt die nog onder de indruk zijn van 's mans gezag en een andere groep die er zich gewoon niets meer van aantrekt. 

Daarom dat Tollenaere op maandag 03 januari 2022 bij zijn dikke vrienden van Het Belang van Limburg tranen met tuiten mocht komen huilen. “Ondanks het verbod is er massaal vuurwerk afgestoken”, tekenden de journalisten op uit zijn mond. Ocharme toch. Volgens diezelfde krant willen de rare VLD-snuiters nu een stapje verder gaan en federaal - waar ze al jaren aan de macht zijn - de verkoop van vuurwerk aan banden leggen. Tof, maar wel a.u.b. even niet vergeten dat er in onze grensgemeente best wel wat inkomsten gegenereerd worden uit vuurwerkverkoop. Allemaal de boeken toe dan maar?

Soortgelijks kunnen we vertellen over het sluitingsuur in de horeca. Veel zaken hebben hier op oudejaarsavond braaf gevolg aan gegeven. Ze sloten netjes op tijd, of ze vonden het zelfs helemaal de moeite niet om te openen. Met andere woorden, geen of veel minder inkomsten op een avond die van oudsher een topavond is voor menig middenstander. Dat wil echter helemaal niet zeggen dat alle zaken effectief sloten en al helemaal niet dat er niet gefeest werd in de Eyckerstede en de Oetergemeenten. Integendeel! Strenge Corona-regels of niet. Ook hier hadden we duidelijk een maatschappij op twee snelheden waarbij de ene braaf gevolg gaf aan de dictaten van de overheid en de andere zijn/haar eigen weg zocht en ook vond. 

Les 1 voor éénieder die iets wil verbieden is dat wat je ook wil verbieden het afdwingbaar moet zijn. Les 2 voor éénieder die iets wil verbieden is dat je over voldoende gezag moet beschikken om je verbod te doen gelden. Zowel voor wat betreft les 1 als voor wat betreft les 2 scoorde Johan Tollenaere een dikke buis.

De vraag stellen of dit niet anders en beter kan is ze beantwoorden!