menu
Word Lid
Ronse-motie: Gemeente niet solidair

In het blad ‘De Zes’ van november 2018 konden we lezen dat het Komitee der Randgemeenten op 11 juli 2018 alle Vlaamse gemeenten zonder faciliteiten heeft aangeschreven met het verzoek solidair te zijn met de stad Ronse en haar intentie om de faciliteiten daar af te schaffen. Een nobel initiatief als u het ons vraagt. Faciliteiten zijn, waren en blijven stommiteiten. Hoewel de Vlamingen die faciliteiten ooit moesten slikken met het adagium dat ze zouden dienen om anderstaligen beter te integreren is vandaag de dag overduidelijk dat net het omgekeerde waar is. Van integratie is geen sprake, wel integendeel! Wie naar de demografische realiteit in veel Vlaamse gemeenten met faciliteiten kijkt weet dat het realistischer is te zeggen dat het stilletjes aan de autochtone Vlaming is die zich daar moet aanpassen... Het behoeft dan ook geen betoog dat onze partij derhalve volmondig de stad Ronse steunt in haar strijd om de faciliteiten af te schaffen.

In het blad van het Komitee der Randgemeenten lezen we dat trouwens diverse gemeenten al hun steun hebben uitgesproken. Denken we bijvoorbeeld aan de stad Aalst waar op de raad 17 handtekeningen werden verzameld, of de gemeente Alveringem waar het CBS de motie van Ronse ondersteunt. In Geraardsbergen drukt het college haar sympathie uit met de motie en in Hamont-Achel zetten 10 gemeenteraadsleden hun handtekening onder een steunbrief aan de motie van Ronse. In het lijstje van gemeenten die hun steun uitspraken is er echter nog geen spoor te bekennen van onze gemeente. En dat terwijl er toch Vlaamsgezinden en rasechte Vlaams nationalisten deel uitmaken van het huidige gemeentebestuur. Als het Komitee zegt dat ze alle Vlaamse gemeenten zonder faciliteiten aangeschreven hebben, dan gaan wij ervan uit dat ook onze gemeente een brief ontvangen heeft. Reden genoeg voor onze fractieleider Leo Pieters om de Maaseiker meerderheid op de gemeenteraad van 25 februari 2019 eens te vragen hoe het zit met de roep naar solidariteit van onze Vlaamse vrienden.

Niet zo heel geweldig blijkt uit het antwoord van de meerderheid. Ja, ze hebben de brief wel degelijk in goede orde ontvangen maar daarmee is volgens het gemeentebestuur van Maaseik, Neeroeteren & Opoeteren de kous af. De Vlaams nationalisten in ons gemeentebestuur hebben de brief met andere woorden gewoon verticaal geklasseerd. Burgemeester Tollenaere (VLD) laat droogjes weten dat het 'een materie is die onze gemeente niet vat' en dat hij het daarom ook niet zal agenderen op de gemeenteraad. Over moties wordt er gewoon niet in debat gegaan zegt de burgemeester. De problemen van onze volksgenoten worden daarmee onbespreekbaar gemaakt. Tot zover de onderlinge solidariteit onder de Vlaamse gemeenten en de Vlaamsgezindheid van dit gemeentebestuur. Pro memorie, de vervreemding en de verfransing rukken ondertussen genadeloos op aan Vlaanderens Zuidelijke grens. Wat voor een volk zijn wij als we hierin mekaar niet eens meer helpen? 

ONTVANG ONZE NIEUWSBRIEF