menu
Word Lid
Vlaams Belang vraagt naar elektronische registratie gemeenteraadszitting

Bij de bespreking van het nieuwe huishoudelijke reglement voor de gemeenteraad op 25 maart polste onze fractieleider Leo Pieters naar de mogelijkheid om van de raadszittingen audio- of video opnames te maken. Hierdoor zou je - middels de nieuwste technieken - de burger nog beter kunnen informeren, en nog beter bij het debat betrekken. Ook zorgt een registratie ervoor dat je altijd en overal haarfijn kan nagaan wat er nu ook alweer juist gezegd werd. Met notulen van gemeenteraadszittingen is dat niet altijd zo. Onze fractie maakt trouwens al vele jaren zelf geluidsopname's van de gemeenteraad. De reden dat we daar ooit zelf mee begonnen was dat we merkten dat onze tussenkomsten, vragen, interpellaties en toegevoegde agendapunten wel eens verkeerd werden weergeven in de notulen. Vanaf het moment dat je een geluidsopname hebt kan de meerderheid je dat natuurlijk niet meer flikken. Onderschat trouwens niet het belang van die notulen. Dit zijn officiĆ«le documenten.

Barstjes in het cordon

Tijdens de vorige legislatuur zorgden onze opnames voor een fikse rel met toenmalig burgemeester Jan Creemers (CD&V). Die kon het totaal niet waarderen dat Vlaams Belang opnames maakte. Creemers presteerde het om daarvoor onze gemeenteraadsleden per aangetekende brief bij hem op kantoor op te vorderen om hen de mantel uit te vegen. Hij kon er niet zo mee lachen dat we zijn leugens registreerden en vervolgens kenbaar maakten. Tevergeefs natuurlijk! Slaafs noch dwaas geboren, maar rebels zijn onze gemeenteraadsleden. Creemers trok aan het korste eind en wij bleven opnames maken. Nu Creemers weggestemd is, zijn de tijden blijkbaar aan het veranderen. Bij de voorbereidende besprekeningen van het nieuwe huishoudelijke reglement werd onze partij netjes uitgenodigd. We mochten vrij en vrank onze zeg doen en onze bemerkingen laten registreren. Sterker, we vonden meer dan eens gehoor bij het gemeentebestuur. Of het nu ging om de mogelijkheid om het stellen van vragen te verbreden of om het interpellatierecht uit te breiden.

Oren naar ons voorstel

Ook onze vraag om de gemeenteraden elektronisch te registreren viel bij de huidige meerderheid niet in dovemansoren. Het relaas daarvan kan u vandaag in de regionale pagina's van Het belang van Limburg lezen. De huidige burgemeester antwoordde ons dat hij het inderdaad mogelijk acht om tegemoet te komen aan onze vraag. Hij gaat in ieder geval bekijken hoe hij dit juist kan aanpakken. Dat doet ons uiteraard plezier want het wil zeggen dat we langzaam maar zeker op een meer volwassen manier aan politiek kunnen doen. We weten het wel, dat belachelijke en kinderachtige cordon bestaat nog, de kinderclub van Wouter Beke kan het nog altijd niet verkroppen als leden van de meerderheid voor Vlaams Belangers stemmen tijdens de gemeenteraad en het zal zijn tijd nog wel duren voor men een voorstel van onze partij ook daadwerkelijk open en bloot durft goed te keuren op de gemeenteraad. Maar de tijden zijn aan het veranderen... 

ONTVANG ONZE NIEUWSBRIEF