menu
Word Lid
Vlaams Belang wil denkoefening toekomst site oud gemeentehuis Neeroeteren beter doen!

Vlaams Belang wil denkoefening toekomst site oud gemeentehuis beter doen!

Neeroeteren heeft recht op een mooi afgewerkt centrum.

Het oud gemeentehuis van Neeroeteren is niet meer. De afbraak was goedkoper dan de renovatie. Maar wat nu met de site? Omdat het gemeentebestuur haar huiswerk niet goed gemaakt heeft, vraagt Vlaams Belang de denkoefening opnieuw te maken.

Breek het dan af!

‘Breek het dan af!’ Dat was de gevatte uitspraak op de gemeenteraad van ons Neeroeters raadslid Pierre Hendrikx over het oud gemeentehuis van Neeroeteren. Niet dat we het zagen zitten dat Neeroeteren zonder iconisch gemeentehuis zou vallen. Verre van. En dienstverlening van het gemeentebestuur moet zeker blijven in Neeroeteren. Maar wij vielen wel van onze stoel toen de eerste kosten van een mogelijke renovatie begonnen binnen te lopen. €48.000 alleen al voor een architect. Alles in acht genomen was het rendabeler om alles af te breken dan het te renoveren. Zeker indien rekening gehouden werd met de meest recente ‘groene’ eisen. Lees er ons artikel in ons lokaal magazine Straffe Kal #6 van maart 2018 maar eens op na!

Er moet beter nagedacht worden over de toekomst van het terrein!

Vanaf 1 oktober 2023 begon de afbraak. Niet veel later bleef er van het gemeentehuis niets meer over. In een artikel van VRT nieuws op 21 september 2023 sprak het gemeentebestuur van het bouwen van een kinderopvang op het terrein. Dat zou dan aangevuld worden met wat groen. Niet slecht. Maar dat kan beter! Daarom dat Vlaams Belang op de gemeenteraad van 22 januari 2024 zal vragen om de denkoefening over te doen. Feit is immers dat dat het gemeentebestuur echt niet doordacht te werk gaat. Dat komt omdat het haar aan visie ontbreekt. Men ziet in Maaseik het grotere plaatje niet en verkiest snel gewin boven de duurzame overwinning. Er moet meer kinderopvang komen? Ok, dan plantten we dat daar snel neer, we zetten er wat bomen en wat struiken voor en klaar is kees. Dan stemt Neeroeteren wel op mij. Zo denkt Tollenaere. Maar wij niet!

Het hart van Neeroeteren mag bruisen

Want wat Neeroeteren natuurlijk nodig heeft is een hart dat bruist. Het is een oud zeer dat het charmante dorp door gewestwegen doorkruist wordt waardoor die charme moeilijk vindbaar lijkt. Maar het is nu ook een feit dat er het verdwijnen van het gemeentehuis een opportuniteit is die met twee handen gegrepen moet worden. Men moet durven nadenken over een echt plein aldaar. Dan krijg je aan weerszijden van de Sint-Lambertuskerkstraat kernen van leven wat maakt dat deze straat terug de echte as van het centrum wordt. Netjes aan de stroom waar de gemeente haar naam aan te danken heeft.

Neeroeteren kan wel wat ruimte gebruiken

Denk maar eens wat dit al niet zou kunnen beteken voor de nu al succesvolle kermis? Van lokale handelaars weten we dat zij dit zien zitten. Het mag er best groen uitzien, maar je moet ook aan de lokale economie denken. Aan de bereikbaarheid, aan het parkeren van auto’s en het stallen van marktjes of andere evenementen. Want u moet dat maar eens proberen, beste inwoners, dichtbij parking vinden op een avond dat er begroetingen zijn voor overleden bij de lokale begrafenisondernemer. We geven het maar mee als voorbeeld, maar wel een voorbeeld dat duidelijk maakt dat Neeroeteren ruimte goed kan gebruiken. En ja, men moet ambitie hebben en dus ook nadenken wat er beter kan met de Rotemerlaan.

Beeld van Everts hoort centraal te staan

In een totale visie moet je het volledige centrum onder de loep nemen. Zeker het Scholtisplein! Vroeger, toen de dieren nog spraken, had je hier ooit een mooie Kiosk staan. Kiosk waarrond zich het leven organiseerde. Dat leven moet terug opnieuw opgewekt worden. En met wie centraal op dat plein kan dat beter, als met het standbeeld van ereburger Stefan Everts? Het Everts-plein! Je moet de inwoners van Neeroeteren fier laten zijn op wie ze zijn. De aloude vlag van Neeroeteren moet en mag daar wapperen. Zo hoort het en zo zullen wij het ook voorstellen aan de gemeenteraad.

ONTVANG ONZE NIEUWSBRIEF