Word Lid
menu
Word Lid

Home / Nieuws / Vuiniszakken

Vuiniszakken
Lokaal @ Vlaams Belang

Vanaf 01 januari 2022 moeten onze inwoners de nieuwe types vuilniszakken gebruiken. Door een veranderde wetgeving en de start van Optimo worden verschillende soorten afvalzakken niet meer aanvaard. Nog tot en met 31 maart kunnen inwoners deze zakken omruilen. Op voorwaarde dat het onaangebroken rollen (met de Limburg.net-wikkel errond) betreft.

Als we zien hoeveel vuilniszakken er tegenwoordig na de huisvuilophaling blijven staan vrezen we dat de invoering van de nieuwe zakken toch net geen succesverhaal is. Veel inwoners van Maaseik, Neeroeteren en Opoeteren zitten duidelijk nog met een arsenaal aan 'oude' zakken. Insgelijks voor diverse verenigingen. Terecht proberen ze deze zakken nog te gebruiken.

Terecht? Absoluut. Omwille van twee redenen. Eerstens heeft de gemeente niet degelijk (!), duidelijk (!) en tijdig (!) gecommuniceerd dat de oude zakken niet meer gebruikt mochten worden en dat onaangebroken zakken zelfs niet eens meer terruggeven kunnen worden. Dit bewijst het grote aantal zakken dat is blijven staan. Als er ons daarnaast verhalen van inwoners bereiken die zeggen dat ze zelfs nog voor de jaarwisseling volledige rollen oude zakken kochten op de ophaalpunten dan is het duidelijk dat de gemeente haar werk niet goed gedaan heeft. Ten tweede is het terecht dat mensen de zakken nog willen gebruiken omdat, hoe we het ook draaien of keren, die zakken duur betaald werden. We hebben met zijn allen graag dat onze inwoners hun steentje bijdragen om de afvalberg te verminderen. Als we mensen in de richting drijven dat ze hun betaalde zakken niet meer kunnen gebruiken dan riskeren we perverse gevolgen te genereren. Eén deel van de inwoners heeft voor de jaarwende nog snel al de oude vuilniszakken opgebruikt, anderen blijven de oude zakken gebruiken met als gevolg dat die nu onopgehaald blijven staan. En dan hebben we nog het verhoogde risico op sluikstorten. Vergeet niet, het leven is al duur genoeg. Voor veel mensen zelfs al veel te duur! 

Onze fractie zal daarom op de komende gemeenteraad het bestuur hierover interpelleren. Ze hebben ook hierin een verantwoordelijkheid te nemen. We hebben namelijk een bestuursploeg van volleerde postjespakkers die graag een mandaatje opnemen bij Limburg.Net. Wat ze daar nooit doen is hun mond opendoen voor onze inwoners, want ze daarna nooit doen is de gemeenteraad informeren wat er gezegd is geweest op die vergaderingen.