menu
Word Lid
Wat bracht het vuurwerkverbod op?

Met de overgang van oud op nieuw ging het vuurwerkverbod in onze gemeente zijn zoveelste jaargang in. Tastbare resultaten leverde dat de afgelopen jaren hoegenaamd niet op. En dit jaar?

Niemand onder indruk van Tollenaere

Op de blog van de politie Maasland vinden we melding dat er 1 GAS-PV (Cfr. Artikel #13 Gas Reglement) werd opgesteld naar aanleiding van het vuurwerkverbod op oudejaarsavond. Mager resultaat als we dat vergelijken met de hoeveelheid vuurwerk die afgevuurd werd in de hele fusiegemeente. Daar knalde het overal als vanouds. Gezellig. Het is dus met andere woorden ook dit jaar weer bewezen dat het hele verbod van Tollenaere weinig indruk maakt. Net zoals Tollenaere zelf ook almaar minder indruk maakt. Zeker op de wakkere burger!

Problemen met ‘jongeren’ in Maaseik

Op de webstek van het Belang van Limburg werd op 1 januari 2024 melding gemaakt van klachten over vuurwerk in de Maaseikse binnenstad. Het is te zeggen, er wordt gesproken van echte baldadigheden met vuurwerk ter hoogte van de Walstraat zowel als op het Kolonel Aertsplein. Daar werd onder andere vuurwerk onder auto’s gegooid. In acht genomen dat er toch wel vaker meldingen komen van problemen met ‘jongeren’ uit die buurt, en in acht genomen dat het in diverse steden Vlaanderen weer zwaar uit de hand gelopen is met nieuwjaar - en dat vooral nogal wat allochtone jongeren menen dat nieuwjaar synoniem is voor relschoppen - zijn dit toch dingen die zorgen moeten baren. Wat zich afspeelde aan de Walstraat heeft namelijk niets meer te maken met feestvuurwerk, maar alles met keet schoppen. Als daar nu niet kordaat tegen opgetreden wordt, dan opent dat de deur naar nog meer heibel in de toekomst. Met de verandering van bevolkingssamenstelling is het maar een kwestie van tijd of Brusselse toestanden zullen ook op hier aan de orde zijn. Vanuit de andere gemeenten bereikte ons (gelukkig) geen soortgelijk nieuws. Alleen uit Opoeteren kregen we het bericht dat er afval achterbleef van vuurwerk op De Leu.

Vlaams Belang vraag resultaten op

Met een boutade noemden we het op deze webstek al eens een ‘vuurwerkverbod van de Aldi’, want wat heeft een bestuur aan verboden die het niet handhaven kan? Niets toch? Dat zorgt voor een bestuur met twee maten en twee gewichten. Eentje waar de ene burger braaf volgt wat Tollenaere beveelt en de andere toch lustig verder doet. Dat kan anders en beter vinden we. En wat ons betreft zelfs met vuurwerk. Je moet toch niet het koren straffen omdat je als bestuur de ballen niet hebt om het kaf er uit te halen? Daarom zal onze fractieleider Leo Pieters op de gemeenteraad van maandag 22 januari de resultaten opvragen van het vuurwerkverbod. Wij zij eens benieuwd wat het effectief allemaal uitgehaald heeft!

ONTVANG ONZE NIEUWSBRIEF