menu
Word Lid
Wateroverlast

De regen viel met bakken uit de lucht afgelopen zondagavond 20 mei 2024. Op een al verzadigde grond zorgde dat toch wel voor wat overlast in onze gemeente.

We gaan het onze politieke tegenstanders natuurlijk niet verwijten dat er regen valt. Ook niet dat er veel valt. Ze steken veel uit, maar aan het weer kunnen ze niets doen. Dat we de laatste tijd veel neerslag te verwerken krijgen is gewoon een feit. Afgelopen zondag 20 mei 2024 was het weer van dattum. We kregen een ware wolkbreuk te verwerken in onze gemeente. Aangezien het al lang vochtig en nat is zitten we met een verzadigde ondergrond. Als daar veel regen op valt laat het gevolg zich raden: Waterloverlast.

Waterloos

Bewoners van de Ketelstraat te Neeroeteren bezorgden ons filmpjes waarop te zien is dat de straat in een beek transformeerde. Vooral vanuit het bos kwam er massaal veel water richting het gehucht Waterloos. De bewoning ligt dan ook een stukje lager dan het omliggende bos. Zeer mooi, maar bij wolkbreuken stroomt dan ook letterlijk alles richting de bewoning en is er nog weinig waterloos aan Waterloos. Ook vanop de Brugstraat te Neeroeteren werd er ons beeldmateriaal met soortgelijke taferelen overgemaakt. Onderaan de brug, richting Opoeteren, stond het letterlijk blank. De afvoerputjes kregen al dat water niet meer verwerkt waardoor de weg tijdelijk volledig onder water stond. Best wel gevaarlijk voor het verkeer natuurlijk. Een klassieker bij veel regen is het kruispunt ‘de corner’. Het afvoerputje onderaan de brug heeft het gewoon altijd heel moeilijk om al het water te slikken.

De kracht van water

De kracht van water kan men bezwaarlijk overschatten. Want al dat water sleurde ook nog eens heel wat zand en vuil met zich mee. Langsheen de Neeroeterenstraat moest je her en der al heel goed kijken om te zien waar het fietspad zich bevond. Lang nadat de laatste regendruppel gevallen was. Ook dat is gevaarlijk voor de weggebruikers. Zeker voor fietsers is het een kleine ramp als het fietspad verstopt zit onder een dikke laag modder. En dan sloeg, tot overmaakt van ramp, ook nog eens de bliksem in. Gelukkig brak er geen brand uit. Dat de brandweer haar handen vol had laat zich raden. Op zondag zijn de gemeentelijke diensten, natuurlijk, ook niet aan het werk waardoor het toch wel wat tijd neemt om alles op te ruimen. Begrijpelijk! 

Heeft onze gemeente voldoende lessen getrokken uit vorige overstromingen?

We hebben een burgemeester die onze gemeente van de ondertitel ‘het watermerk’ heeft voorzien. Watersnood zal hij daar wel niet bij in gedachten hebben gehad. En toch is het net dat wat we, jammer genoeg, weer aan de hand hebben alhier. En ja, we moeten zeggen ‘weer’. Want het is niet de eerste maal dat we last hebben van water. Nogmaals, we verwijten niemand dat het hard regent. En we komen hier zeker niet beweren dat alles verholpen kon worden. Maar werd er sedert de laatste overstromingen wel genoeg gedaan om iets te doen aan de vele gevolgen? En meer nog aan mogelijke toekomstige gevolgen? Denken we bij bewoning voldoende na? En vooral, bouwen we niet te veel?

Misschien moet men toch meer doen?

De gemeente heeft ondertussen op haar webstek een pagina gemaakt waar er nuttige informatie te vinden is voor al wie getroffen werd door waterloverlast. Dat is fijn en goed. Het maakt duidelijk dat er wel degelijk rekening wordt gehouden met meer wateroverlast in de komende tijden. Maar of die pagina voldoende bekend is bij het grote publiek is iets anders? We vrezen er eerlijk gezegd iets voor. Waar we niet voor vrezen, maar wat we gewoon weten dat is dat een pagina op het wereldwijde web het water niet zal tegenhouden om uw kelder binnen te dringen. Daar is heel iets anders voor nodig!

Voer voor debat op de gemeenteraad

Om één en ander in de toekomst te kunnen voorkomen is het natuurlijk zaaks om een goed beeld van de situatie te krijgen. Niet in het minst om aan te kunnen duiden waar de pijnpunten nu juist liggen in onze gemeente. Natuurlijk, tegen een echte zondvloed is weinig kruid gewassen. Maar dat wil niet zeggen dat er geen maatregelen genomen kunnen worden om erger te voorkomen. Naast het preventieve deel van het verhaal, is er jammer genoeg ook een curatief deel. Hoeveel mensen hebben schade ondervonden en wat kunnen we doen om ze te helpen? Voer voor debat op een komende gemeenteraad dus!

ONTVANG ONZE NIEUWSBRIEF