menu
Word Lid
Wat brachten die trajectcontroles al op?

In artikels op onze webstek en op onze pagina op smoelenboek op 7 januari 2024 hadden we al uitgebreid aandacht voor de trajectcontroles in onze gemeente. Dat daar meer achter zit dan verkeersveiligheid is ons al langer duidelijk. Maar wat brengen die dingen ondertussen op? We stelden hierover de nodige vragen op de gemeenteraad van 26 februari 2024.

Het zit zo dat op dit moment in onze gemeente 4 trajectcontroles actief zijn. Er staat er eentje te blinken aan de Bleumerstraat, eentje aan de Verloren Kost, de Neermolenstraat heeft een trajectcontrole en de laatste staat er op de Weg naar As. Luidens de antwoorden op onze vragen op de gemeenteraad van 26 februari 2024 is die laatste alvast de grootste jackpot voor onze gemeente. Het is dan ook de enige variabele controle die afwisselt tussen 30km/h en 50km/h. Deze trajectcontrole staat ook nog eens op een plaats waarvan wij al gezegd hebben aan de meerderheid dat de automobilisten door de verkeersbord-bomen het snelheidsbos niet meer zien. Volgens ons kloppen de aanduidingen niet. Maar goed, dat debat verzandde in een welles niets spelletje tussen ons en de meerderheid.

Belang van verkeersveiligheid onderschat niemand

Verkeersveiligheid is natuurlijk belangrijk. Zeker aan scholen. Het feit dat er een zekere wil is om de schoolomgeving te Dorne veiliger te maken bekritiseren we zeker niet. Wat het gemeentebestuur doet, en hoe ze het doen, dat moet daarentegen voorwerp uitmaken van kritiek. Jammer genoeg van veel kritiek! Tussen haakjes, het is na de trajectcontrole dat het veel gevaarlijker is in Dorne. Zeker ter hoogte van de bushaltes waar veel kinderen node de grote weg moeten oversteken. Maar dat is een ander verhaal.

Achter de trajectcontroles schuilt een zakenmodel

Wij zijn koele minnaars van die trajectcontroles. Dat schreven we op onze webstek op 7 januari 2024. In het kort komt het erop neer dat we twijfelen aan de goede intenties de gemeente. Is het wel om de verkeersveiligheid te doen? De constructie achter de trajectcontroles doet het ergste vrezen. Er zit een verdienmodel achter. Verkeersveiligheid krijgt een economische dimensie. Daarom ook dat we zo nieuwsgierig waren naar de eerste resultaten dat we al op de gemeenteraad van maandag 26 februari de resultaten opvroegen. We haalden er voorwaar nog eens de krant mee ook! Op dinsdag 27 februari 2024 schreef Het belang van Limburg er namelijk een artikel over. Maak het mee!

Misplaatste trots van het gemeentebestuur

Het gemeentebestuur is behoorlijk trots op de resultaten. Van de zogezegd 300.000 gecontroleerde voertuigen reden er 545 harder dan de getolereerde snelheid. Dat er zo ‘weinig’ mensen gepakt werden maakt volgens ‘team burgemeester’ duidelijk dat die ondingen hun geld waard zijn. Laten we dat toch maar met een korreltje zout nemen. Het gaat hier namelijk over de eerste resultaten. Als die dingen eens een jaar hun opdracht hebben uitgevoerd kunnen we een betere balans opmaken. De financiële balans is er ondertussen wel al. De gemeente inde €29.439 boetes. Daarvan moest er €15.826 doorgestort worden aan TaaS, de private firma achter de trajectcontroles. Ziedaar het zakenmodel!

Schepen moet niet liegen, hij heeft geen resultaten om te vergelijken!

Natuurlijk blijven er nog vragen onbeantwoord. Of de trajectcontroles effectief zorgen dat er langzamer gereden wordt kan, zoals gezegd, jammer genoeg nooit meer bewezen worden. De betrokken schepen zegt dat hij merkt dat het aantal overtredingen sedert de activatie van de trajectcontroles sterk geminderd is. Dat is echter een bewering die hij niet kan staven want er zijn geen cijfers beschikbaar van de situatie voor de trajectcontroles. Hij fantaseert er dat dus zelf bij! Of al de gedupeerden effectief netjes hun boetes betalen is iets wat we ook nog moeten uitzoeken. En wat we zeker nog gaan uitzoeken voor jullie dat is of de manier waarop de gemeente die Gas-boetes int wel volgens de regels van de kunst is. Daar hebben we namelijk onze allergrootste twijfels over!

ONTVANG ONZE NIEUWSBRIEF